Na zijn punkuitstapje met The Miseries hoeft het eigenlijk nauwelijks verbazing te wekken: Tim Knol staat in het voorprogramma van indiehelden Teenage Fanclub. Het gerucht ging dat het op zijn uitdrukkelijke verzoek gebeurt. Dat blijkt niet zo te zijn. Maar hoe dan wel? Tim vertelt het aan Indiestad.

‘Ik had al een kaartje gekocht voor de show van Teenage Fanclub op 7 februari,’ zegt Tim. Een plekje in de zaal had hij dus al. Maar nu staat hij ook op het podium. ‘Dat komt door concertpromotor Willem Venema. Hij had in OOR een interview met mij gelezen, waarin ik zei dat ik een fan van die band was. Ze maken zulke mooie popliedjes met prachtige melodieën. Het idee van een voorprogramma kwam van Willem. Ja, dat ga je dan natuurlijk niet afslaan!’

Verbaasd?

Voor wie denkt dat Tim, die voor het gemak altijd in het hokje Americana wordt ingedeeld, heel erg van de indiehelden uit Glasgow afstaat, heeft het mis. ‘Ik hou heel erg van Americana, country, blues en soul, maar in essentie maak ik vooral pop met een knipoog naar het verleden,’ legt Tim uit. ‘Mijn hokje is breder dan “kampvuurmuziek”. Ik probeer ook mooie popliedjes te maken. En dat heb ik toen ook gezegd in OOR.’

Een deel van de verwondering om dit voorprogramma van Teenage Fanclub moet nu toch wel zijn weggenomen. Tim Knol maakt inderdaad heel erg poppy muziek. Sam, een van zijn eerste singles uit 2010, was toch al net zo pop als, laten we zeggen, The Concept van Teenage Fanclub? Allemaal gitaarpop in feite met grotendeels dezelfde invloeden, van The Byrds tot en met Big Star. ‘Ik dacht dat mijn jaartje met The Miseries al had aangetoond dat mijn smaak en ambitie wat breder liggen,’ lacht Tim.

The Jayhawks, Teenage Fanclub, Neil Young of Bob Dylan

Tim herinnert zich nog één voorprogramma dat hij heeft gedaan in Paradiso. ‘Dat was bij The Jayhawks. Dat paste ook goed. Ik vond dat een hele eer. Ik vind eigenlijk voorprogramma’s doen van The Jayhawks en Teenage Fanclub net zo tof en stoer als openen voor Neil Young of Bob Dylan. Het betekent voor mij net zo’n vreugdemomentje als toen ik een paar jaar geleden een keer in Duitsland support mocht zijn van John Fogerty. Voor mij betekenen die twee bands evenveel. Bij mijn laatste tour heb ik I Don’t Want Control Of You van Teenage Fanclub nog gecoverd.’

Tim, die momenteel de laatste hand legt aan zijn nieuwe album – zijn eerste in vier jaar – dat in het najaar zal verschijnen bij Excelsior, vertelt tot slot dat hij nog niet helemaal zeker weet hoe hij de show van aanstaande dinsdag gaat aanpakken. ‘Wat ik wél zeker weet is dat bassist Reyer Zwart, een groot fan van Teenage Fanclub, van de partij zal zijn. Want dat heb ik hem beloofd. Misschien doet Anne Soldaat ook wel mee. Het komt zo onverwacht allemaal, dat ik er speciaal een band voor moet formeren.’

Kaarten zijn nog verkrijgbaar

Voor het concert van Teenage Fanclub, op dinsdag 7 februari in de grote zaal van Paradiso. Zijn nog kaarten verkrijgbaar. Tim Knol speelt om 19.30 uur en Teenage Fanclub gaat om 20.30 uur beginnen.

Tekst door: Robbert Tilli