“Sun drenched flying nun influenced pop with sweet licks that’ll stick with you for days.” Zelden een band zichzelf zo treffend zien omschrijven als The Courtneys, met verder nog de tags grunge, power pop en slacker pop. Niks meer aan toe te voegen.

Ja, dat ook de teksten van een onweerstaanbare charme zijn:  “And nothing you say / And nothing you do / Could stop me from thinking about you / Doesn’t matter if it’s right / You’re just the one I like,” zingen ze in ‘Silver Velvet’, een van de drie pico bello nummers die hun nieuwe album ‘II’ zijn vooruitgesneld. Luister ook naar ‘Tour’ en ‘Minnesota’, onlangs al door Pitchfork bewierookt en raak aangeduid als: “A dizzying avalanche of melody and adrenaline.”

Fans wachten al vier jaar op de opvolger van het debuutalbum, wie het distorded vrouwentrio uit Vancouver nu pas ontdekt kan zijn geluk eind deze week al niet op. De drie bandleden hebben zich intussen Crazy Courtney, Classic Courtney en Cute Courtney gedoopt. Het is The Courtneys menens, aan de vooravond van een lange tournee door de VS en Canada. Goede vriend van de band is Mac DeMarco, die het in 2014 in een interview met de legendarische Nardwuar al had over de band.