Pip Blom, haar naam klinkt als de beste artiestennaam. Kan niet beter. Maar het is gewoon haar echte naam. Het begon met haar spraakmakende blogs The Road To Glastonbury. Het gaat maar door. Pip Blom, doe-het-zelver van huis uit, trekt voortdurend enorm de aandacht. En terecht. Zelden zo een action-packed nieuwkomer gezien. Ze heeft de punkmentaliteit van 1977 – 2:0. Ze is creatief en productief. Achtereenvolgens komt er steeds nieuwe muziek van haar op Spotify, dan weer een vinyl single op een Engels indie label, die dan weer op de BBC radio komt en KCRW in de VS. Een toertje in Engeland is zelfs al achter de rug en nu brengt Paradiso Vinyl Club haar 7″ lo-fi single Working On It uit.

‘Bloggen is met afstand het krachtigste social medium, wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen’ luidde destijds het credo van EHPO (Eerste Hulp Bij Plaatopnamen) van industrie-expert Niels Aalberts, de tegenwoordige eindredacteur van 3voor12, waar Pips ouders ooit pionierden. Met de blogs The Road To Glastonbury is er onbedoeld een moderne opvolger van EHPO gekomen. Pip stelt vragen aan de experts, van boekers tot managers. De antwoorden moeten haar verder helpen in haar loopbaan. En passant kan een hele nieuwe generatie meeprofiteren van haar wijze lessen.

Alle experts spreken elkaar tegen

‘Ik vraag me die dingen ook echt af. Ik wist echt niet hoe de dingen in de muziekwereld werkten,’ kijkt Pip terug. ‘Toen ben ik de mensen gewoon gaan interviewen. Daar zag ik eerst wel tegenop, omdat ik dat nog nooit had gedaan.’ Haar blogserie leest inmiddels weg als een handboek voor opkomende bands. Bovendien is het een mooie who’s who in de Nederlandse industrie. Bij wie kun je terecht met je vragen? ‘Die vragen die ik heb, heeft elke band. Het grappige is wel dat alle experts elkaar tegenspreken,’ merkt ze op. Ze denkt nu na over een vervolg. ‘Ik heb er nu door de muziek zelf wat minder de tijd voor, maar het liefste zou ik die blogs ook in het Engels gaan doen.’ Bij haar nieuwsbrief is dat al het geval.

Scheelt natuurlijk wel als je uit een muzieknest komt? ‘Ik luisterde altijd heel veel naar muziek,’ beaamt Pip. ‘We zijn vroeger ook veel naar concerten geweest. Maar mijn broer Tender wilde nooit in een band. Eindelijk na de eerste optredens heeft hij ook het licht gezien. Toen hij de reacties uit het publiek zag, wilde hij niet anders meer.’ Die band met daarin ook nog Bowie Thörig en Berend Kok was er aanvankelijk nog niet. Eerst deed ze alles solo. Het is een ideale leerschool voor haar gebleken.

Pip valt op in Engeland

‘Ik begon met elke week een nummer uit te brengen een maand lang.’ Dat is nog niet zo gek lang geleden. Inmiddels is er ook een limited edition double A-side single uit op het Engelse indielabel Grunt Grunt A Go Go met de nummers Hours en Truth. Dat was het eerste teken van leven in lange tijd van dat label, waar haar vaders band Eton Crop ooit nog op uitkwam. Net als die band is ze al omarmd door de BBC. Steve Lamacq van 6Music heeft haar al gedraaid, iets wat maar weinig Nederlandse artiesten overkomt.

Tussen die Engelse 7” single en de nieuwe voor de Paradiso Vinyl Club zit nog de EP Are We There Yet?, die wel op Spotify maar niet tastbaar op vinyl verkrijgbaar is. De tracks op die Paradiso single komen weer niet op Spotify, voorlopig niet althans. Dat maakt het een mooi hebbedingetje voor de echte fans. Pip denkt nog niet aan album. ‘Ik vind steeds een of twee tracks uitbrengen eigenlijk veel leuker,’ denkt ze hardop. ‘Een album kan altijd nog.’ Misschien een verzameling van al die losse tracks en EP’s releasen als album net als Courtney Barnett deed voor haar officieuze debuutalbum A Split Sea Of Peas. Met het laten vallen van die naam is een verwante ziel genoemd. Dat geldt ook voor haar Amsterdamse generatiegenoten van Canshaker Pi, met wie ze een clubtour door Nederland gaat doen.

Paradiso Vinyl Club Releaseshow

Pip verheugt zich enorm op de releaseshow van Working On It in de bovenzaal van Paradiso op donderdag 27 oktober. Na het Engelse toertje is die gig het volgende hoogtepunt voor Pip en haar band. Dan vergeten we even dat optreden in Londen waar per ongeluk de stekker eruit vloog. ‘Ik heb eerder in de bovenzaal gespeeld, toen ik 16 was. Toen ging alles mis,’ lacht ze. Dat was tijdens een talentenjacht. ‘Ik heb nu veel meer ervaring. En het grote verschil is dat de mensen nu voor mij komen. We gaan heel veel nieuwe nummers spelen.’ Ze haast zich wel erbij te zeggen dat de bezoekers op tijd moeten zijn. ‘Ze moeten ook het voorprogramma The Orielles zien. Die zijn geweldig.’

Wie denkt dat na al die successen, waar recentelijk nog een boekingscontract met Friendly Fire aan toegevoegd is, de Zilvervloot voor Pip nu is binnengevaren, heeft het mis. Onlangs heeft zij met haar broer op Facebook een gooi gedaan naar een baantje omdat popmuziek zo’n dure bezigheid is. Telecue is aan de wens van het tweetal tegemoetgekomen. Zo komen ze te werken voor Fox Sport. In de weekends wanneer er gevoetbald wordt, werken de Bloms niet, want dan moeten ze optreden.

Eurosonic Noorderslag 2017

Ze kunnen nu in elk geval de benzine voor de bandbus betalen. Een van de belangrijkste trips zal zijn naar Groningen, waar ze in januari 2017 op de Noorderslag zullen staan. The Road To Glastonbury is nog lang, maar de eerste stappen in de goede richting zijn gezet. Die Pip komt daar wel binnen een paar jaar. ‘Ik hoop het,’ reageert ze tegelijkertijd vol ongeloof en met een hoop zelfvertrouwen. Ach, waarom zou ze het niet halen? De DIY-punkspirit 2:0 heeft ze alvast met bakken.

pipblom-27okt

Tekst door: Robbert Tilli