‘KEEP YOUR HATE TO YOURSELF. I’m sure it will help you sleep at night.’ Duidelijke taal van Haley Bonar, die begin deze maand stoom afblies op Facebook omdat ze de verwensingen en zelfs bedreigingen die ze ontving via het ‘sociale’ medium spuugzat was. Haley Bonar, de Amerikaanse zangeres die met ‘Kismet Kill’ een van de meest onweerstaanbare singletjes van afgelopen zomer uitbracht? Haley Bonar, die in oktober indruk maakte bij Jools Holland met het net zo verslavende ‘Called You Queen’? Heeft die Haley Bonar het zo zwaar te verduren op Facebook? Ja dus.

Omdat ze een dag na de inauguratie van Donald Trump meeliep met de Women’s March in Washington. Omdat de van oorsprong Canadese walgt van het weren van vluchtelingen, en van het bouwen van grensmuren. Interessante reactie die Bonar gaf op alle haters, zo schrijft ze ook: “Listen to my lyrics- if you think they are all a-political you’re not paying attention.” Interessant, haar teksten lijken vooral te gaan over relatieleed en ouder worden. Na zo’n opmerking ga je toch anders luisteren, al krijgt degene die een politieke boodschap kan ontwaren op haar laatste album ‘Impossible Dream’ tien punten en een biertje.

Dat ‘Impossible Dream’ is een puik album van een halfuurtje, met naast ‘Kismet Kill’ en ‘Called You Queen’ nog acht zeer melodieuze pareltjes. Geen grammetje overtollig vet, op haar vorige album ‘Last war’ (2014) flikte ze dat kunstje ook al. Waar Bonar zich toen op nummers als ‘Kill The Fun’ nog overduidelijk liet inspireren door New Order en The Cure, daar klinkt ze op haar laatste album stukken minder new wave en meer als een kruising tussen Best Coast en Sharon Van Etten. Met de nadruk op dromerige indierock, en veel minder op folk en country zoals op haar vroegere werk (de jonge dertiger is al sinds 2001 zeer productief, ook nog met haar punk/dance bandje Gramma’s Boyfriend).

Gratis met de Indiestadpas 2017

In Engeland droegen ze Bonar al op handen voordat ze bij Jools Holland optrad, vanaf eind maart doet ze daar een uitgebreide tournee. Daarna volgt op 8 april gelukkig ook nog de kleine zaal van Paradiso. Met de Indiestadpas ben je er gratis bij. Meld je hier aan voor het concert.