Een van de leukste items bij ‘auntie Beeb’, de bijnaam van de BBC, is Round Table. Elke donderdagavond tussen zeven en acht draait Steve Lamacq op BBC 6Music de nieuwste plaatjes voor een zorgvuldig uitgekozen jury van prominenten uit de muziekwereld. Die mogen daar dan snedig commentaar op leveren. Nooit verwacht om juist daar Kevin Morby’s naam te horen vallen. Het was Zane Lowe, de radio deejay die vorig jaar een transfer maakte van BBC Radio One naar het onlinestation Apple Music, die aan deze perfecte namedropping deed. Voor even terug op het oude nest, verklaarde hij dat Kevin Morby de man was die hij thuis draaide, of op weg naar zijn werk in de trein. Luister naar Morby’s fantastische derde en ook beste album ‘Singing Saw’, en je begrijpt waarom. Lowe draait hem trouwens ook op de ‘appelradio’.

Enigszins bekend van zijn twee bandjes The Babies en Woods, kun je nu toch wel vaststellen dat Morby definitief is toegetreden tot de sacrale wereld der singer-songwriters. Al eerder heeft hij zijn kunsten laten zien in Paradiso Noord. Nu komt hij terug voor een optreden in Bitterzoet. Je kan de volgende stap er al bij denken, Paradiso grote zaal. Zover is het echter nog niet, maar het staat in de sterren geschreven.

Hij heeft ‘het’ gewoon

Wat maakt Morby (28), via Kansas City, New York en tegenwoordig gevestigd in L.A., nu zo bijzonder? Dat Dylanesque hebben ontelbare singer-songwriters. Hij kan klinkers en hele woorden net zo gemakkelijk oprekken als his Bobness (check albumafsluiter Water!). Ook dat vleugje Lou Reed kennen we wel. Het is wat anders. Hij heeft ‘het’ gewoon. Morby is een persoonlijkheid, die zich onderscheidt in zijn voordracht. Hij doet niet iemand na. Bij hem is het menens. Dat voel je. Hij leeft zijn muziek.

Daarbij heeft hij een sound, die dat Dylan-element nog eens versterkt. De aanpak van het album past in het atmosferische geluidsbeeld dat we kennen van (U2- en Dylan-producer) Daniel Lanois. Heel spaarzaam, geen noot te veel. Spanning alom. Producer/gitarist Sam Cohen is daar, naast Morby zelf, medeverantwoordelijk voor. De twee kenden elkaar van een muzikaal eerbetoon waarbij The Last Waltz, het legendarische album van The Band, integraal gespeeld werd.

Deze muziek gaat echt ergens over

Als tekstschrijver is Morby ook niet te missen. In de openingstrack Cut Me Down, fladderen de gieren boven de hoofdpersoon, terwijl de zingende zaag op de achtergrond zijn sinistere werk doet. “So why not do it now. And cut me down,” zingt Morby. Je ziet het voor je. Dat geldt misschien nog meer bij het volgende nummer ‘I Have Been To The Mountain’, dat gebaseerd is op het uit de media maar al te bekende voorval van Eric Garner, de Afro-Amerikaanse man die omkwam door een nekomklemming bij zijn aanhouding door de politie in New York. Deze muziek gaat echt ergens over. Zane Lowe wist wat hij zei.

Tekst: Robbert Tilli

Kevin Morby balanceert perfect tussen indie, roots en americana. Hij zat al een keer in de Indiestadpas en is ook toegevoegd aan de Sugar Mountain concertreeks. Op maandag 29 augustus staat hij in Bitterzoet Amsterdam. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar.