Three is a trend zeiden ze vroeger altijd bij Billboard, het gezaghebbende Amerikaanse vakblad voor de muziekindustrie. Pas als er drie – bands, zangers, zangeressen, liedjes – in één bepaalde stijl bestaan, kun je spreken van een trend. Laten we deze wijze les eens toepassen op de electronische soul en R&B in the UK, meer bepaald in the ladies department. De muzikale trend lijkt te zeggen dat elektronische beats bepalend zijn, maar dat er ook een akoestische set met slechts gitaarbegeleiding mogelijk moet zijn.

‘Hebben we er daar drie van?’ luidt dan de volgende vraag. De echte kenner zegt uit zijn hoofd direct drie namen: Mabel, Jones en Izzy Bizu. Jazeker, deze drie overal in één adem genoemde zangeressen bepalen de elektronische soul-trend in Groot Brexitannië. Die willen Europa wel in om hun niet geringe talent te komen showen. Het Indiestadt festival op dinsdag 20 en woensdag 21 september presenteert Mabel en Jones al op zijn programma en aast nog op Izzy Bizu. Indiestadt wil, net als onlangs Glastonbury, namelijk wel graag het hele plaatje laten zien en horen.

Mabel zou je kunnen kennen als de zeer getalenteerde dochter van Neneh Cherry. En Jones heeft al eens een keer de monden tot kaakpijn laten openvallen bij de kijkers van Jools Holland. Daar deed ze het akoestisch liedje Indulge, zich probleemloos begevend op het terrein van de singer-songwriter. Maar net als je dat denkt, blijkt ze ook met gemak op elektronische R&B uit de voeten te kunnen komen. Bij Mabel heb je precies de omgekeerde ervaring. Je denkt: zo zo, de appel is niet ver van de boom gevallen, net d’r moeder met die hiphop beats en dan gaat zij ineens het akoestische pad op. Het geeft de muziek van deze dames een soort allround inzetbaarheid. Je zou ook kunnen spreken van dubbeltalenten.

Mabel

Net als haar moeder is Mabel (19) opgegroeid in Zweden en heeft ze haar muzikale uitvalsbasis gevestigd in Londen. Haar vader is trouwens Massive Attack producer Cameron McVey. ‘Know Me Better’ is haar introductie tot de grote boze wereld van het entertainment. De invloed van Lauryn Hill en nineties R&B is onmiskenbaar. Haar nieuwste single ‘Thinking Of You’ is razendsnel over de miljoen plays op Spotify en YouTube gekomen.

Jones

Jones (25) heeft al een album release op haar agenda staan. Op 7 oktober komt haar debuut ‘New Skin’ uit. Haar optreden op Indiestadt zal daarom gelden als een soort vervroegde album launch party. Ze werkt met kopstukken die niet alleen het ‘indievolk’ zeer zouden moeten aanspreken, namelijk Justin Parker, bekend van Lana Del Rey, en Savages-producer en XX-mixer Rodaidh McDonald.

Izzy Bizu

In het paspoort van Izzy Bizu staat de naam Isobel Beardshaw (22). Met haar bekendste track ‘White Tiger’ stond ze al eens bij Giel op 3FM. Echt een killer song! Het klinkt meteen zo vertrouwd in de oren, dat je denkt dat het wel een cover zal zijn. Maar dat is niet zo. Dat is wel het geval bij Inner Circle’s bekende nineties pop reggae hit ‘Sweat (A La La La La Long)’, dat ze op geheel eigen wijze naar haar hand heeft gezet. Weer typisch zo’n momentje dat Twitteraars hun meest te pas en te onpas gebezigde statement eruit gooien: ‘Beter dan het origineel!’ Izzy heeft al een album uit, ‘A Moment Of Madness’ (2015), en heeft ook al getoerd met Sam Smith en Jamie Cullum.

Izzy heeft in juni al in een uitverkocht Bittzerzoet gestaan, en staat ook op Lowlands, dus een optreden op Indiestadt lijkt zeker niet onmogelijk. We houden je hier natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen.

Tekst: Robbert Tilli