Als Cameron Avery deze maand naar een platenzaak gaat om te inspecteren of zijn debuutalbum in de schappen ligt, dan ziet hij spiksplinternieuwe albums liggen van British Sea Power, Depeche Mode, Goldfrapp, The Jesus And Mary Chain, Conor Oberst, Pulled Apart By Horses, Real Estate, The Shins, Soulwax, Spoon en Temples. Zou Avery dat in Nederland doen, dan krijgt hij de nieuwste creatie van Nouveau Vélo en het debuut van The Homesick aangeraden.

Nog maar net bekomen van de eenzame klasse die alt-J en Fleet Foxes deze week met hun nieuwe liedjes tonen, is daar het debuut van Avery. Wie zijn doopceel heeft gelicht, weet dat de 28-jarige Australiër eenvoudigweg voor een podiumplek gaat. Avery speelt bas in de live-incarnatie van Tame Impala, drumde in Pond en was de bassist van The Last Shadow Puppets in 2016. In de Verenigde Staten stond hij solo al in het voorprogramma van de Puppets. Verder is hij frontman van garagerockers The Growl en bracht-ie in 2011 met Pond-maatje Nicholas Allbrook als Allbrook/Avery een alleraardigst album uit, waarop vier van de vijf leden van The Horrors meespelen.

Leuke weetjes, maar het zijn de alvast gestreamde nummers die de nieuwsgierigheid natuurlijk het meest vergroten: ‘C’est Toi’, ‘Dance With Me’ en vooral ‘Wasted On Fidelity’ zijn vlekkeloze chansons die zich kunnen meten met het beste werk van Father John Misty en, jawel, The Last Shadow Puppets. Zelf noemt Avery o.a. Serge Gainsbourg, Lee Hazlewood en Etta James als inspiratiebronnen.

Niet vies van bigbands en strijkers, die Avery. Met een fijne voordracht waardoor je wel moet luisteren naar de teksten. “Well I’m wasted on fidelity as I edge upon insanity / But it’s just been a battering rhapsody for me.” En dan toont hij ook nog vakmanschap in het medium videoclip: in ‘Dance With Me’ danst hij met het Britse model Alexa Chung, ex van (willen we het weten) Alex Turner.

Met het album ‘Ripe Dreams, Pipe Dreams’ beleeft Avery zijn coming-out als romanticus. Zijn hart is al minstens één keer gebroken en daar schrijft hij over. Van ‘Do You Know Me By Heart?’ is al een hartverscheurende live-versie te vinden op YouTube, slechts begeleid door piano en wat gitaar. Andere koek dan alle projecten waarvan we de talentvolle multi-instrumentalist kennen. Op dinsdag 18 april treedt Cameron Avery op in Paradiso Noord, met naar het schijnt alle leden van The Growl als begeleidingsband.