Onze ambassadeurs zijn drukbezette mensen. Regelmatig zetten we er een in de spotlights. Deze keer is het de beurt aan Alexandra Duvekot van Blue Crime. Samen met Rosa Ronsdorf van Spill Gold is ze de mastermind achter Meduse MagiQ, een collectief dat tegelijkertijd een label is én een concertserie, exposities en performances verzorgt. Twee logische bands op het 24-uurs festival Van Onderen.

Nog maar een maand geleden ging de nieuwe single Submarine in première. Dat was het sluitstuk van een wel bijzonder druk jaar voor Alexandra. De band speelt vaker in het buitenland dan in eigen land. ‘Ik heb het eens nagerekend. Ik denk dat we wel een kwart van het jaar in het buitenland hebben gezeten ja…’ denkt ze hardop. Ze zegt het niet om op te scheppen. Het is louter een constatering, op droomtoon uitgesproken. Dat past goed bij de ‘moonpop’ die Blue Crime brengt.

Moderne Shoegaze

Submarine is moderne shoegaze. De titel van de single is onbedoeld perfect gekozen voor een undergroundfestival als Van Onderen. Er blijkt een mooi verhaal aan vast te zitten. ‘We zijn in Amerika langs gegaan bij de kunstenaar Robin Winters. Hij woont schitterend in de Catskills, een bergachtig gebied in Upstate New York,’ zegt Alexandra, nu op de toon van een gids, een rol die ze ook vervult in een klein Amsterdams museum. ‘Zijn huis zit in een oude Pontiacgarage. De rivier die erlangs stroomt, treedt regelmatig buiten zijn oevers, waardoor dat huis gedeeltelijk onder water komt te staan. Daarom noemde ik het de Submarine.’ Daarmee is de titel van de single verklaard, maar er is meer te vertellen over het nummer. ‘We hebben in en rond zijn huis allerlei geluiden opgenomen, die we in de muziek hebben verwerkt.’ De single is uitgekomen op de band’s Italiaanse label Bronson Recordings, het label van Chris Bronson.

Communicatie tussen mens en plant

Het werken met omgevingsgeluiden is Alexandra niet vreemd. Eerder haalde ze de media met haar hoogst originele kunstproject rondom speaking plants. Met haar Plant Orchestra geeft ze performances die de communicatie tussen mens en plant aan het licht brengen. Ze doet dat nog regelmatig. Daarmee staat ze in april in Manchester. Een maand later volgt er weer een nieuwe single van Blue Crime, de altijd in wit gehulde band met behalve Alexandra verder nog in de gelederen gitariste Liú Mottes, bassiste Floor van Dijck en drummer Bart van Hasselt.
Alexandra houdt van haar internationale trips. ‘Je ziet steeds weer wat anders. De ene keer zit je in Oost-Europa, het volgende moment in Canada,’ zegt ze enthousiast. Als ze toch on the road is geeft ze meteen haar ogen goed de kost wat betreft de flora in de diverse landen. Misschien komt ze wel ‘nieuwe bandleden’ voor haar plantenorkest tegen onderweg. ‘Ik zit nu weer een plantenboek te lezen.’

Dat haar band en die van haar collega Rosa Ronsdorf (Spill Gold) de affiche van het 24-uurs NL undergroundfestival Van Onderen sieren, stemt haar heel tevreden. ‘Om tussen zoveel van mijn favoriete bands te staan – The Ex speelt er ook – dat is toch geweldig? Ik denk niet dat het ooit weer gaat gebeuren.’

Tekst door: Robbert Tilli

Meer info over Meduse MagiQ is te vinden op medusemagiq.com