De lente komt, nieuwe muziek komt aan de oppervlakte. Twee avondvullende Indiestadprogramma’s op 4 en 11 maart voelen aan als het eerste kievitsei. Onze ambassadeur Sofie Winterson staat op de tweede avond als bassiste van MICH en verheugt zich er nu al zeer op. Indiestad sprak haar even en hield haar het programma onder haar neus. Ook wilden we weten waar ze momenteel nog meer mee bezig is.

Sofie Winterson is druk, druk, druk. Haar weekprogramma laat nauwelijks ruimte voor bespiegelingen over twee minifestivals in maart. Tussen de bedrijven door – studio-opnamen van haar solowerk, een reclameklus en bassen in MICH – laat ze haar oog schuin vallen op het programma van de dag dat ze daar zelf staat met MICH. ‘Toffe bands natuurlijk! Is dit het volledige programma al?’ vraagt ze nieuwsgierig. Dat is het op het moment dat we haar spreken nog net niet. Het programma is geleidelijk aan verder uitgebreid en net compleet geworden.

De affiche van 11 maart

Van de affiche van 11 maart concentreert ze zich voor het gemak daarom op Cloud Nothings, Surfer Blood, VENN en Pip Blom. ‘Ik heb ze allemaal nog nooit gezien,’ constateert ze. ‘Pip heb ik net gemist op de Noorderslag omdat ik op dat moment net zelf moest optreden met MICH. Cloud Nothings en Surfer Blood hebben heel goede liedjes. Het leuke is dat ze zo anders zijn dan wat wij doen. Ik vind het heel vet dat het programma zo divers is binnen één genre. Ik denk dat VENN qua stijl het dichtst bij ons in de buurt komt.’ Die laatste constatering over VENN zou weleens kunnen kloppen. Luister zelf maar eens.

Invalbassiste of vaste kracht?

Bij Indiestad vroegen we ons af welke status Sofie nu eigenlijk inneemt binnen MICH, de band ontsproten uit het brein van kunstenaar Piet Parra, die dan weer niet live meespeelt. Mooie gelegenheid haar eens te vragen of ze invalbassiste is of vaste kracht? Sofie geeft uitsluitsel: ‘Ik had meegezongen op een track op het album. Bastiaan [de van schreeuwlelijk in Aux Raus tot fluisterzanger bekeerde Bastiaan Bosma] speelde zelf bas op de plaat. Maar live kan hij het niet tegelijk, zingen en bassen. En hij wilde het ook niet, dus vroeg hij mij.’ Dus ‘tot nader order’ vaste bassist? Ja, bevestigt ze.

Één familie, drie bassistes

En zo heeft de familie Van Dijck (haar echte achternaam) drie prominente bassistes in de gelederen. ‘Zo had ik het nog niet bekeken, maar het klopt wel,’ observeert Sofie. ‘Floor bast in Blue Crime, terwijl Cato in My Baby weliswaar gitaar speelt, maar vaak ook geoctaveerd, een octaaf lager, met de functie van baslijnen.’
Als Indiestad Sofie spreekt is ze net terug van deelname aan de Red Bull Academy, de jaarlijkse internationale workshops voor muzikanten om de onderlinge creativiteit te stimuleren. ‘Ik heb heel veel verschillende muzikanten ontmoet. Dat was heel bijzonder en inspirerend,’ vat Sofie het samen.

Opgesloten in de studio tot volgende optreden van MICH

Intussen is ze ook begonnen aan de opnamen voor haar eigen nieuwe album, want laten we niet vergeten dat ze ook nog een solocarrière heeft. En als we zeggen solo, dan bedoelen we ook écht solo, want ze doet alles in haar uppie. ‘Ik heb me net opgesloten in de studio. En ik kom er pas weer uit bij het volgende optreden van MICH,’ zegt ze strijdbaar. Op dat moment duurt het nog een week voor die show. Ze kan haar lol dus op in de studio. ‘Ik vind het heerlijk, zo in mijn eentje aan het werk, maar dat betekent niet dat ik geen plezier beleef aan spelen met anderen. Juist wel. Dat geeft inspiratie en het is ook veel gezelliger. Op het moment dat ik net dacht hoe leuk het zou zijn om weer eens met een band te spelen kwam MICH op mijn pad. Alsof je een gedachte het universum in slingert en die dan opgepikt wordt.’

Met haar eigen werk heeft ze ook met band opgetreden. Haar solo-optredens zijn een beetje uit noodzaak geboren. ‘Vorig jaar ben ik naar LA geweest. Toen heb ik een solo set-up bedacht. Ik wilde dat gewoon ook kunnen. Dat is goed bevallen. Alleen optreden is heel krachtig. Het geeft me een enorme power als ik in m’n eentje dat geluid produceer. Het ging ineens een heel andere kant op. Ik ben het blijven doen. Ik vind in m’n eentje naar een optreden gaan ook wel tof. Het is ook heel “reisbaar”, vooral ook handig omdat dat ik ook naar het buitenland ga.’

SXSW en Indiestad in maart

Met MICH heeft ze ook een leuk reisje in het vooruitschiet. In maart gaan ze naar SXSW in Austin, Texas. Maar eerst nog even die tussenstop in Paradiso bij Indiestad op 11 maart. Op welk optreden van al die fantastische bands verheugt ze zich eigenlijk het meest? ‘Op die van onszelf natuurlijk!’

Tekst door: Robbert Tilli