De raakvlakken tussen enerzijds de Dice-showcaseavonden in TivoliVredenburg en London Calling en Indiestad (soms met dt) zijn enorm. Onze ambassadeur Age Versluis, boeker bij Friendly Fire, weet dat. Hij mag dan twee petten op hebben, maar gaat daar uiterst discreet mee om. Indiestad biedt hem nu de ‘praatstoel’ aan. Age vertelt over het boeken van bands voor genoemde evenementen, maar vooral zijn kindje Dice. Op 18 februari vindt de eerstvolgende editie plaats en Age heeft daarvoor nog een setje kaarten liggen die van jou kunnen zijn.

Het concept van Dice lijkt heel sterk op dat van London Calling en ook op dat van Indiestad’s eigen mini showcasefestival Indiestadt met dt. Het is een Utrecht-breed festival dat in samenwerking met TivoliVredenburg en EKKO wordt georganiseerd. Qua muziek is het misschien wat minder indie en wat meer pop. ‘Laten we zeggen dat Dice iets meer bezig is met de artiesten die in de toekomst op Pinkpop of Lowlands staan, terwijl London Calling en Indiestad(t) meer gaan voor de toekomstige Best Kept Secret of Down The Rabit Hole-bands,’ analyseert Age de verschillen. Als medeverantwoordelijke voor de avond- en nachtprogrammering op Best Kept Secret voelt Age als geen ander de nuances aan.

Mini-showcasefestival

Dice speelt zich zo’n drie- à viermaal per jaar af. De programmering is sterk afhankelijk van wat er aangeboden wordt in de periodes van de grote showcasefestivals in Europa, te weten The Great Escape in Brighton in mei en het roemruchter Reeperbahnfestival in Hamburg eind september. ‘Veel artiesten, bijvoorbeeld Amerikaanse of Australische bands, willen rond die tijd shows hebben, omdat ze er dan toch zijn,’ legt Age uit. ‘Het is voor bands en publiek veel leuker om zes bands te klusteren en goedkoop aan te bieden dan elke avond eentje apart. Op deze manier is er gegarandeerd een publiek voor acts waar we nog veel van gaan horen.’ Zeg nou zelf: een band voor vijftien man publiek, kan het troostelozer? Vandaar Dice.

In diezelfde periode als Reeperbahn zat afgelopen jaar bijvoorbeeld ook ons eigen Indiestadtfestival, waar veel internationale bands maar al te graag een ‘tussenlanding’ maakten. Age: ‘Waar Eurosonic, The Great Escape en Reeperbahn showcasefestivals zijn voor de industrie, kun je Dice een mini-showcasefestival met zes acts noemen voor typische early adaptors onder de muziekliefhebbers.’

Publiekstrekkers

Dice en Indiestadt vallen gewoon goed in de cyclus zou je kunnen zeggen. Grote trekkers voor de eerstvolgende editie van Dice op 18 februari in Tivoli Vredenburg zijn op het eerste gezicht Cherry Glazerr, lievelingen van Pinguin Radio, en EKKAH, de twee Engelse meisjes die de voorbije Eurosonic aan hun voeten kregen. ‘Ze werden ook nog eens nummer 6 in de eindlijst over het Noorderslag Eurosonic weekend bij 3voor12,’ voegt Age nog een argument toe aan het lijstje sterke punten.

Tom Grennan kan ook goede papieren voorleggen. Zijn naam prijkt op het jaarlijkse lijstje van de BBC met veel belovende namen voor het komende jaar: BBC Music Sound Of 2017. Zijn hitje Something In the Water klinkt ons al aardig bekend in de oren, om maar niet te spreken natuurlijk van Nuclear Bomb van Apocalipstick van het al eerdergenoemde Cherry Glazerr. De affiche voor de komende Dice bevat verder nog de namen Laurel, Pauli (voorheen drummer bij Gorillaz) en de Belg Felix Pallas. Voor €15 zit je goed.
Namen die van de eerste twee edities zijn blijven hangen, zoals Isaac Gracie en Spring King (ook al zo’n Pinguin classic), bewijzen alvast dat Dice een goede neus heeft voor toekomstige grote festivalacts.

Gratis naar Dice?

Reageer op deze Facebook-post welke artiest van het DICE-programma jij het beste vindt.

Tekst door: Robbert Tilli