Op zaterdag 7 januari kun je in Paradiso 24 uur lang genieten van het beste dat de Nederlandse underground-scene te bieden heeft. Artiesten, labels, DIY magazines en fanzines en andere initiatieven kunnen een heel etmaal bekeken worden. Dit alles onder de noemer Van Onderen. Heb je een Indiestadpas 2016? Dan is dit je allerlaatste festival dat je met die pas mag bezoeken. Heb je tegen die tijd de Indiestadpas 2017? Dan mag je daar ook mee naar binnen. Aanmelden voor het festival kan via Facebook

Het programma is nog lang niet compleet, maar de eerste zwik namen zijn al wel bekend gemaakt:

The Ex is al bijna veertig jaar springlevend. De band bewijst dat muziek met oprechte energie en een gezonde, open geest zich eeuwig kan ontwikkelen. En daarvoor is geen platenmaatschappij, label of manager nodig. The Ex regelt alle zaken zelf, om de artistieke grenzen te bewaken en te kunnen verleggen. Sinds 2009 is Arnold de Boer de nieuwe zanger en gitarist. Zijn speels obstinate en ironische teksten vervangen de politieke tirades van G W Sok.

The Ex

Yuko Yuko

Yuko Yuko is het alt-pop soloproject van Elias Elgersma. De jonge muzikant bracht al een grote collectie dansachtige liedjes uit, allemaal opgenomen met taperecorders meer dan twee keer zou oud als Elgersma zelf. Yuko Yuko´s debuutalbum kwam dit jaar uit op drie verschillende labels.

Hunter Complex is Lars Meijer die aan de slag gaat met verschillende synthesizers, door Mojo magazine neergezet als ‘techno-pop’. Sinds eind jaren ’90 is Meijer actief als muzikant met verschillende projecten en samenwerkingen, altijd een drijvende kracht en altijd met bijzonder mooie muziek als resultaat.

Kanipchen-Fit bestaat sinds 2004. Afwisselend agressieve en melancholische nummers, met ruige en luide gitaren is de muziek van het trio spannend vanwege de vele uitstappen die de band maakt. De optredens van Kanipchen-Fit zijn energiek en dat laat de band al jaren zien tijdens optredens door heel Europa en de Verenigde Staten.

Kanipchen-Fit

Dead Neanderthals

Met een saxofonist en een drummer zet Dead Neanderthals al vanaf oprichting zeer intense shows neer. De ‘heavy jazz’ van het Nijmeegse duo dringt door tot diep in de ziel met de luide geïmproviseerde drone en metal. Live wordt de al intensieve show visueel versterkt met een felle lichtshow.

Het Kartoffel Trio is Maarten, Gertjan en Tom uit Leiden, en samen krijgen ze er de schwung goed in met hun rock ´n´ roll gevoed met een goede dosis orgel.

Dat Groningen een levendige muziekscene heeft bewijst KIN eens te meer. Luidruchtige trip-hop en post-rock verrijkt de band met hyperactieve beats en warme vocalen.

De programmering van Van Onderen wordt verdeeld in drie blokken van acht uur, elk met een eigen thema. De inhoud van deze blokken wordt later bekend gemaakt.

Van Onderen website